Pieczona pierś kaczki pod skorupką z pistacji i natki pietruszki

  • 2 porcje | 60 min

Pieczona pierś kaczki pokryta majonezem i posypką z pistacji, tymianku, natki pietruszki oraz skórki cytryny.

Składniki

Majonez dekoracyjny Winiary - 1 łyżka
Pierś kaczki bez skóry - 2 sztuki
Pistacje - 50 g
Świeży tymianek - 2 łyżki
Skórka z cytryny - 1 łyżeczka
Natka pietruszki - 4 łyżki
Sól
Pieprz
Oliwa

Sposób przygotowania

  1. 1 Pierś kaczki oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni. Obsmaż kaczkę z każdej strony, aby zamknąć soki w środku. Odstaw.
  2. 2 Przygotuj posypkę. Pistacje, tymianek, pietruszkę, skórkę cytryny zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Pamiętaj, że pistacje są już słone.
  3. 3 Piersi kaczki pokryj przy użyciu pędzla od góry majonezem, tak aby posypka mogła się na niej utrzymać podczas pieczenia.
  4. 4 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Zapiekaj piersi okryte posypką około 20-25 minut. Pierś w środku ma być jeszcze różowa, ale nie surowa. Przed podaniem odstaw kaczkę na 7-10 min, aby mięso odpoczęło i związało wszystkie soki w środku.