Filety z kurczaka w boczku

  • 6 porcji | 40 min

Remolada z kaparów, czarnych oliwek, korniszonów, anchois i natki pietruszki zmieszanej z majonezem, podawana z filetami piersi kurczaka obtoczonymi szynką parmeńską.

Składniki

Majonez dekoracyjny Winiary 200 g - 1 sztuka
Filet z piersi kurczaka - 4 sztuki
Wędzony boczek lub szynka parmeńska - 16 plastrów
Jajko ugotowane na twardo - 1 sztuka
Natka pietruszki - 2 pęczki
Filety anchois - 3 sztuki
Kapary - 1 łyżka
Czarne oliwki - 100 g
Korniszony - 100 g
Sól
Pieprz
Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

  1. 1 Filety z piersi kurczaka umyj, osusz, rozbij delikatnie dłonią, oprósz pieprzem i solą. Owiń dokładnie plastrami szynki.
  2. 2 Rozgrzej oliwę na patelni. Usmaż filety i odstaw, aby ostygły.
  3. 3 Przygotuj remoladę. Umieść w naczyniu miksującym blendera natkę pietruszki, korniszony, oliwki, anchois, kapary. Miksuj pulsacyjnie, kontrolując stopień rozdrobnienia. Poszczególne składniki remolady muszą być widoczne. Przełóż całość do miski.
  4. 4 Jajko przeciśnij przez praskę lub kratkę do miski ze zmiksowanymi składnikami remolady. Dodaj łyżkę majonezu i delikatnie wymieszaj całość.
  5. 5 Pokrój filety kurczaka w plastry pod kątem o grubości około 2 cm, podaj na półmisku w towarzystwie remolady.