Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

  • 8 porcji | 1 h + 3 h na marynowanie

Polędwiczki wieprzowe w marynacie z majonezu, musztardy i szałwii, pieczone owinięte szynką parmeńską lub serrano, z młodymi gruszkami, cebulą, czosnkiem i bulionem drobiowym Winiary.

Składniki

Majonez Dekoracyjny Winiary - 2 łyżki
Bulion drobiowy Winiary - 0,5 kostki
Polędwiczki wieprzowe - 2 sztuki
Musztarda - 1 łyżka
Szałwia świeża posiekana - 2 łyżki
Szynka parmeńska lub serrano - 15 plasterków
Młody czosnek - 2 główki
Gruszki - 3 sztuki
Czerwona cebula - 2 sztuki
Sól
Pieprz
Oliwa

Sposób przygotowania

  1. 1 Polędwiczki oczyść z błon. Oprósz solą i pieprzem.
  2. 2 Przygotuj marynatę. Wymieszaj majonez z szałwią i musztardą.
  3. 3 Natrzyj marynatą polędwiczki i odstaw do lodówki na 3 godziny.
  4. 4 Przekrój gruszki na cztery części (ze skórką i gniazdami nasiennymi), cebulę obierz i pokrój w ósemki, główki czosnku przekrój w poprzek. Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i oprósz pieprzem.
  5. 5 Rozgrzej patelnie z oliwą. Owiń polędwiczki szynką i obsmaż na patelni.
  6. 6 Przygotuj 150ml bulionu.
  7. 7 Polędwiczki ułóż we wcześniej przygotowanym naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 25-30 minut.
  8. 8 Podawaj z pieczonymi dodatkami oraz odrobiną sosu, która się wytworzy podczas pieczenia.