Pieczone żeberka wieprzowe marynowane

  • 6 porcji | pieczenie 3,5 h + noc na marynowanie

Żeberka wieprzowe w marynacie z majonezem, koncentratem pomidorowym, cebulą, czosnkiem, doprawionej liściem laurowym, rozmarynem, cukrem trzcinowym, pieprzem i solą.

Składniki

Majonez dekoracyjny Winiary 200 g - 1 sztuka
Koncentrat pomidorowy - 150 g lub pasta pomidorowa - 200 ml
Żeberka wieprzowe - 3 kg
Cebula biała - 1 sztuka
Czosnek - 2 ząbki
Liść laurowy - 4 sztuki
Rozmaryn - 2 gałązki
Pieprz czarny - 1 łyżeczka
Cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
Sól - 4 łyżeczki

Sposób przygotowania

  1. 1 Żeberka oczyść i pokrój, tak jak lubisz. Umieść w głębokim naczyniu.
  2. 2 Przygotuj miskę do marynowania żeberek. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. 3 Połącz w misce wszystkie pozostałe składniki marynaty, dodaj czosnek, cebulę i dokładnie wymieszaj.
  4. 4 Do tak przygotowanej marynaty włóż żeberka i dokładnie wymasuj mięso. Odstaw do lodówki na całą noc.
  5. 5 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozłóż żeberka razem z marynatą w rękawie do pieczenia.
  6. 6 Piecz przez 2 godziny, następnie rozetnij rękaw. Zwiększ temperaturę do 200 stopni C i zapiekaj żeberka jeszcze około 10-15 min do momentu, aż się ładnie przypieką.