Pieczona szynka wieprzowa marynowana

  • 10 porcji | 2 h + noc na marynowanie

Pieczona szynka wieprzowa nacierana na noc marynatą z majonezu, marmolady pomarańczowej, czosnku, chrzanu, soli i pieprzu.

Składniki

Majonez dekoracyjny Winiary - 4 łyżki
Szynka wieprzowa - ok. 1,5 kg
Korzeń chrzanu - 10 cm
Marmolada pomarańczowa - 200 g
Czosnek - 2 ząbki
Rozmaryn suszony - 2 łyżeczki
Sól - 1,5 łyżki (jedna płaska łyżka na 1 kg mięsa)
Pieprz - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

  1. 1 Wykonaj marynatę. Połącz w misce majonez, rozmaryn, marmoladę pomarańczową, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na drobnych oczkach chrzan, sól, pieprz. Wymieszaj.
  2. 2 Natrzyj szynkę marynatą i odstaw na noc do lodówki.
  3. 3 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Piecz w rękawie lub naczyniu żaroodpornym około 1,5 godziny. 1 godzina na 1 kilogram mięsa. Odkryj na ostanie 10 minut pieczenia.