Schab nadziewany w marynacie imbirowo–majonezowej

  • 8 porcji | 2 h + noc na marynowanie

Schab wieprzowy natarty na noc solą, pieprzem oraz marynatą z majonezu, imbiru, czosnku i skórki cytryny, pieczony z farszem z migdałów, szczypiorku, jabłek i żurawiny.

Składniki

Majonez Dekoracyjny Winiary - 3 łyżki
Schab wieprzowy - 1,5 kg
Jabłko - 2 sztuki
Żurawina - 20g
Migdały - 30g
Szczypiorek - 1 pęczek
Imbir tarty - 1 łyżka
Skórka cytryny - 1 łyżka
Czosnek - 1 ząbek
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1 Schab oczyść z błon. Rozetnij wzdłuż tak, żeby uzyskać duży i cienki płat mięsa, w który później zawiniesz farsz.
  2. 2 Przygotuj marynatę. Połącz ze sobą majonez, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek i skórkę cytryny.
  3. 3 Mięso natrzyj solą i pieprzem, a następnie pokryj marynatą z obu stron. Zawiń w folię spożywczą i schowaj na noc do lodówki.
  4. 4 Przygotuj farsz. Zmiksuj ze sobą migdały i szczypiorek. Jabłka pokrój w drobną kostkę. Połącz ze sobą składniki farszu, mieszając, dodaj żurawinę. Dopraw solą i pieprzem.
  5. 5 Rozłóż równomiernie farsz na schabie i zroluj. Zwiąż całość naturalnym sznurkiem.
  6. 6 Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Zapiekaj schab w naczyniu żaroodpornym przez pierwsze 15 minut bez przykrycia, lub do momentu, aż się zarumieni. Następnie przykryj i zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze przez 1 godzinę i 15 minut.