Rolowany, pieczony karczek wieprzowy

  • 8 porcji | 2 h 15 min

Karczek wieprzowy nacierany oliwą, oprószony solą i kruszonym pieprzem, pieczony w glazurze z majonezu, miodu, Maggi i musztardy.

Składniki

Majonez Dekoracyjny Winiary - 2 łyżki
Karkówka wieprzowa - 1,5 kg
Miód - 80 g
Musztarda - 80 g
Przyprawa w płynie Maggi - 50 ml
Sól - 1,5 łyżki
Pieprz około - 80 g
Oliwa

Sposób przygotowania

  1. 1 Karkówkę zwiąż dokładnie naturalnym sznurkiem, tak aby w przekroju była okrągła. Natrzyj mięso oliwą i oprósz solą z każdej strony.
  2. 2 Pieprz rozsyp na blacie lub dużej desce. Używając wałka do ciasta rozkrusz ziarenka pieprzu. Rozłóż pokruszony pieprz na desce i rolując, obtocz karkówkę dokładnie z każdej strony, tak aby cała była równomiernie pokryta pieprzem.
  3. 3 Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Ułóż karkówkę na blaszce z kratką i piecz przez 1,5 godziny.
  4. 4 W tym czasie przygotuj glazurę. Wymieszaj ze sobą majonez, miód, Maggi i musztardę.
  5. 5 Po półtorej godziny wyciągnij mięso, zdejmij delikatnie sznurek. Polej karkówkę dokładnie glazurą i zapiekaj jeszcze przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C.