Sycąca przekąska – mięsne kotleciki z jajkiem w środku

  • 4 porcji | 45 min

Jajka na twardo są podstawowym składnikiem wielu popularnych przekąsek i sałatek. Tym razem mamy dla Ciebie ciekawy przepis na jajka po szkocku, czyli zapiekane w panierce z mielonego mięsa i podawane z pysznym sosem musztardowo-majonezowym. Ta sycąca przekąska zaspokoi nawet największy wiosenny głód, będzie również idealnym daniem na pierwszy piknik (nie zapomnij zabrać sosu w osobnym słoiczku).

Składniki

4 jajka, ugotowane na twardo i obrane
450g mięsa mielonego, wołowo-wieprzowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
pieprz czarny
sól
3 łyżki mąki
1 surowe jajko
1 szklanka bułki tartej
3 łyżki oleju
SOS MUSZTARDOWO_MAJONEZOWY:
2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżka ostrej musztardy
0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Sposób przygotowania

  1. 1 Nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. 2 Mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, pieprz i sól wymieszaj w misce. Podziel mięso na 4 części. Z każdej części uformuj kulkę, a następnie spłaszcz tak, żeby powstał placuszek.
  3. 3 Na środku każdego placuszka ułóż jajko ugotowane na twardo. Dłońmi szczelnie obłóż mięsem ugotowane jajka.
  4. 4 Tak przygotowane kulki obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu – w bułce tartej.
  5. 5 Rozgrzej na patelni olej i podsmaż kulki tak, żeby mięso się lekko zrumieniło. Zdejmij z patelni i ułóż na blaszce. Piecz przez około 15-20 min.
  6. 6 Przygotuj sos musztardowo majonezowy, dokładnie mieszając w miseczce Majonez Dekoracyjny WINIARY, śmietanę, musztardę i paprykę.
  7. 7 Każde z upieczonych jajek podziel na połówki lub ćwiartki. Podawaj z odrobiną sosu.