Łosoś pieczony z pistacjami i majonezem

  • 2 porcji | 1 h

Soczysty łosoś w marynacie ze skórki cytrynowej pieczony w glazurze z majonezu posypany kruszonką z pistacji.

Składniki

Filety z łososia - 2 sztuki
Majonez Dekoracyjny Winiary - 2 łyżki
Pistacje prażone - 120 g
Cytryna - 1 sztuka
Sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1 Filety łososia dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. 2 Cytrynę po sparzeniu ścieramy skórkę.
  3. 3 Filety nacieramy mieszanką soli, pieprzu i skórki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na około 1h do lodówki.
  4. 4 Po wyjęciu z lodówki smarujemy łososia majonezem.
  5. 5 Pistacje obieramy i zgniatamy na miazgę za pomocą tłuczka i posypujemy nimi filety.
  6. 6 Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pieczemy przez około 20 minut.