Śledź po japońsku na sposób polski

  • 8 porcji | 0,5 h

Śledź po japońsku na sposób polski, czyli kompozycja smaków składająca się z jajka, śledzia oraz kiszonych lub konserwowych ogórków, z dodatkiem sosu z zielonego groszku, cebuli oraz jabłka wymieszanych z majonezem.

Składniki

Filety śledziowe - 4 płaty
Jajko ugotowane na twardo - 2 sztuki
Ogórek kiszony lub konserwowy - 4-8 plasterków
Sos:
Majonez Dekoracyjny Winiary - 4 łyżki
Groszek konserwowy - 0,5 puszki
Sparzona cebula pokrojona w kostkę - 1 sztuka
Obrane jabłko pokrojone w kostkę - 1 mała sztuka

Sposób przygotowania

  1. 1 Majonez wymieszaj z pokrojoną cebulą i jabłkiem oraz groszkiem.
  2. 2 Na talerzu ułóż plastry ogórka kiszonego lub konserwowego, na które połóż połówkę jajka ugotowanego na twardo.
  3. 3 Jajko owiń płatem (lub połową) śledziowym a wokół połóż sos majonezowy z groszkiem.