Koreczki ze śledzi moczonych w soku pomarańczowym

  • 30 porcji | 2,5 h

Efektowne koreczki ze śledzia, ziemniaków i korniszonów, przekładane warstwą majonezu, doprawione przyprawą do piernika, ozdobione drobno posiekanym, zielonym szczypiorkiem.

Składniki

Śledź solony - 10 płatów
Majonez Dekoracyjny Winiary - mały słoiczek
Ziemniaki ugotowane w mundurkach - 2 kg
Sok pomarańczowy 100% - 1 litr
Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
Szczypiorek - 1 pęczek
Korniszony - ok. 10 sztuk
Pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1 Śledzie pokrój w romby i zalej sokiem pomarańczowym, odstaw na 2h.
  2. 2 Ziemniaki pokrój na około 1,5 cm plastry.
  3. 3 Korniszony pokrój w plastry.
  4. 4 Na każdym plastrze ziemniaka układaj kolejno: korniszony, kawałek śledzia, majonez.
  5. 5 Na koniec dopraw odrobiną przyprawy do piernika oraz pieprzem. Udekoruj szczypiorkiem.