Śledź w śmietanie z ogórkiem

  • 4 porcji | 85 min

Łatwe w przygotowaniu śledzie z drobno posiekaną cebulką i ogórkiem konserwowym, otulone sosem śmietanowo-majonezowym.

Składniki

Filety śledziowe - 4 płaty
Majonez Dekoracyjny Winiary - 3 łyżki
Jajko ugotowane na twardo - 2 sztuki
Ogórek konserwowy - 2 sztuki
Cebula - 1 sztuka
Śmietana kwaśna 18% - 3 łyżki

Sposób przygotowania

  1. 1 Śledzie umyj, zalej zimną wodą i pozostaw na 1 godz., odsącz, pokrój na kawałki 2-3 cm.
  2. 2 Ogórki i cebulę pokrój w kostkę.
  3. 3 Śmietanę wymieszaj z Majonezem, dodaj ogórki i cebulę, wymieszaj.
  4. 4 W płaskim naczyniu rozłóż śledzie, zalej je sosem majonezowym.
  5. 5 Naczynie przykryj i wstaw do lodówki.
  6. 6 Śledzie podawaj schłodzone, udekorowane koperkiem.