Śledzie z awokado i marynowanymi burakami

  • 6 porcji | 0,5 h

Warstwowa sałatka ze śledzi, drobno pokrojonego awokado i cebuli oraz marynowanych buraków i koperku. Całość przykryta warstwą sosu majonezowo-chrzanowego i przybrana zielonym koperkiem.

Składniki

Śledź solony - 6 płatów
Świeży tarty chrzan - 1 łyżka
Majonez Dekoracyjny Winiary - 4 łyżki
Buraczki konserwowe w całości - 1 słoiczek
Avocado - 2 sztuki
Koperek - 1 pęczek
Cebula - 1 sztuka
Pieprz młotkowany

Sposób przygotowania

  1. 1 Śledzie wymocz w wodzie przez kilka godzin, czas zależy od tego jak bardzo słone są śledzie. Następnie pokrój w kostkę lub paski.
  2. 2 Avocado, cebulę, buraki pokrój w kostkę.
  3. 3 Majonez wymieszaj z chrzanem i pieprzem.
  4. 4 Połowę koperku posiekaj, pozostałą połowę zostaw do dekoracji.
  5. 5 Przygotuj 6 szklanek. Nakładaj poszczególne składniki warstwami do szklanek.
  6. 6 Na koniec dodaj majonez z chrzanem, udekoruj pieprzem i koperkiem.