Śledzie pod pierzynką z buraczkami

  • 10 porcji | 60 min

Śledzik pod pierzynką - sałatka z warstwami śledzia, cebuli, ogórków konserwowych, ziemniaków gotowanych w mundurkach, kolejnej warstwy majonezu i pieprzu, tartego, gotowanego buraka, zwieńczona majonezem, pieprzem i jajkami, udekorowana startym na grubych oczkach serem żółtym.

Składniki

Majonez Dekoracyjny Winiary - 6 łyżek
Filet śledziowy - 5 sztuk
Cebula - 1 sztuka
Ogórek konserwowy - 3 sztuki
Ziemniaki ugotowane w mundurkach - 3 sztuki
Burak czerwony ugotowany - 3 sztuki
Jajka ugotowane na twardo - 3 sztuki
Ser żółty do przyozdobienia - 10 dag
Pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1 Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą i wymocz przez około 60 minut, odsącz i pokrój w kostkę.
  2. 2 Cebulę obierz. Cebulę, ogórki i ziemniaki pokrój w drobną kostkę.
  3. 3 Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. 4 Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  5. 5 Na dnie szklanego naczynia układaj kolejno: warstwę śledzi, dodaj warstwę majonezu (2 łyżki), oprósz pieprzem, następnie układaj cebulę, ogórki i ziemniaki, dodaj kolejną warstwę majonezu (2 łyżki), pieprz, następnie buraki, pozostały majonez, pieprz i jajka.
  6. 6 Na samym końcu możesz posypać całość, startym na dużych oczkach, serem żółtym.
  7. 7 Naczynie z sałatką przykryj i wstaw do lodówki. Podawaj na drugi dzień.