Sałatka śledziowa

  • 8 porcji | 80 min

Sałatka śledziowa przełamana soczystym smakiem jabłka szara reneta, z krążkami czerwonej cebulki i drobno posiekanym szczypiorkiem. Całość otulona majonezem wymieszanym z musztardą Dijon.

Składniki

Majonez Dekoracyjny Winiary - 4 łyżki
Solony filet śledzia - 500 g
Mleko - 500 ml
Jabłko odmiany szara reneta - 2 sztuki
Musztarda Dijon - 1 łyżka
Czerwona cebula - 2 sztuki
Szczypiorek - 1 pęczek
Pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1 Filety śledzia wymocz w mleku przez kilka godzin, następnie pokrój wedle uznania.
  2. 2 Jabłka pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę razem ze skórką.
  3. 3 Cebulę pokrój w krążki.
  4. 4 Majonez wymieszaj z musztardą.
  5. 5 Drobno posiekaj szczypiorek.
  6. 6 Na koniec wymieszaj śledzia z majonezem, cebulą i jabłkiem.
  7. 7 Podawaj sałatkę posypaną szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.