Sałatka ziemniaczana z jarmużem i matiasem

  • 12 porcji | 1 h 15 min

Wiosenna sałatka z ziemniakami gotowanymi w mundurkach, czerwoną cebulą, plastrami śledzia solonego oraz jarmużem, szczypiorkiem i koperkiem, z dressingiem z majonezu, kaparów, anchois i soku z cytryny.

Składniki

Majonez Dekoracyjny Winiary - 4 łyżki
Kapary - 1 łyżka
Filety anchois - 4 sztuki
Sok z cytryny - 2 łyżki
Czerwona cebula - 1 sztuka
Jarmuż - 0,5 opakowania
Filety śledziowe solone - 5 sztuk
Ziemniaki sałatkowe - 1 kg
Szczypiorek - 1 pęczek
Koperek - 1 pęczek
Pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1 Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ostudź i pokrój w ósemki.
  2. 2 Majonez zmiksuj z kaparami, anchois i sokiem z cytryny. Dopraw pieprzem.
  3. 3 Jarmuż dokładnie umyj. Powycinaj twarde części i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. 4 Śledzie opłucz zimną wodą, osusz i pokrój w paski.
  5. 5 Cebulę posiekaj w piórka.
  6. 6 Szczypiorek i koperek grubo posiekaj.
  7. 7 Połącz wszystkie składniki sałatki w misce. Podawaj z grubo mielonym pieprzem.