Sałatka śledziowa z buraczkami

  • 8 porcji | 1 h

Sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i drobno pokrojoną gruszką, z dodatkiem majonezu wymieszanego ze śmietaną, przełamana smakiem buraczków w połączeniu z gruszką, cebulą i żurawiną.

Składniki

Filety śledziowe z tacki - 4 płaty
Majonez Dekoracyjny Winiary - 4 łyżki
Kwaśna śmietana 12% - 2 łyżki
Ziemniaki ugotowane w mundurkach - 2 sztuki
Mała cebula - 1 sztuka
Tarte buraczki (wiórki) - 1 mały słoik
Gruszki - 2 sztuki
Garść żurawiny suszonej
Czerwona cebula pokrojona w kostkę - 1 sztuka
Olej - 1 łyżka
Sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. 1 Filety śledziowe, ziemniaki, cebulę i obraną gruszkę pokrój w kostkę. Dodaj Majonez i śmietanę, wymieszaj, dopraw pieprzem.
  2. 2 Buraczki odsącz z nadmiaru soku.
  3. 3 Gruszkę obierz i pokrój w kostkę, przesmaż na oleju z żurawiną, duś razem 2-3 minuty. Dodaj buraczki i cebulę czerwoną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  4. 4 Sałatkę ułóż kolorami na przemian obok siebie. Udekoruj natką pietruszki.
  5. 5 Sałatkę odstaw do lodówki na kilka godzin lub do następnego dnia.