Sałatka warzywna z suszoną wędzoną śliwką

  • 8 porcji | 2 h

Tradycyjna sałatka z ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, wymieszana z groszkiem, jajkami oraz jabłkiem, z dodatkiem suszonej, wędzonej śliwki, doprawiona majonezem wymieszanym z musztardą.

Składniki

Majonez Dekoracyjny Winiary - 3 łyżki
Ziemniaki sałatkowe ugotowane - 1 sztuka
Bulion Warzywny WNIARY - 1 kostka)
Suszone śliwki - 100g (wędzone)
Ocet jabłkowy (do moczenia śliwek) - 50 ml
Marchew - 2 sztuki
Seler - 1 sztuka
Pietruszka - 2 sztuki
Groszek - 1 puszka
Jajka - 2 sztuki
Jabłko - 1 sztuka
Musztarda - 1 łyżeczka
Sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1 Warzywa obierz i umieść w głębokim garnku, zalej zimną wodą, dodaj kostkę bulionu Warzywnego Winiary i gotuj do miękkości.
  2. 2 Śliwki zalej octem wymieszanym z ciepłą wodą w proporcji 3:1. Odstaw na 30 minut.
  3. 3 Ostudzone warzywa, jabłko i jajka pokrój w kostkę. Śliwki odsącz i pokrój w paseczki.
  4. 4 Połącz ze sobą wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj majonez wymieszany z musztardą. Wykończ całość suszoną śliwką.