Wiosenny tort sałatkowy

  • 10 porcji | 90 min

Trudno wyobrazić sobie święta w polskim domu bez tradycyjnej sałatki jarzynowej. Zwykle podajemy ją w misce lub salaterce. Może tym razem warto wypróbować nowy, wyjątkowo efektowny sposób podania? Skorzystaj z naszej inspiracji i przygotuj wspaniały wiosenny tort sałatkowy. Udekorowany zielonymi listkami i świeżymi warzywami może stać się głównym bohaterem rodzinnego spotkania!

Składniki

klasyczna sałatka warzywna z majonezem, przygotowana według ulubionego przepisu
SPÓD:
8 kromek pieczywa tostowego
DEKORACJA:
szparagi
kiełki groszku
rzodkiewki
ogórek
marchewka
rzeżucha
kiełki buraka
pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1 Weź 4 kromki pieczywa tostowego. Odkrój skórkę i ułóż na talerzu tak, by tworzyły równy kwadrat.
  2. 2 Na wierzchu ostrożnie połóż warstwę sałatki. Posmaruj majonezem.
  3. 3 Na to połóż kolejne 4 kromki pieczywa bez skórki, warstwę sałatki i majonez.
  4. 4 Tak przygotowany tort posmaruj ze wszystkich stron równą warstwą majonezu.
  5. 5 Marchewkę i ogórek pokrój na wąskie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Rzodkiewkę pokrój w plasterki. Szparagi poprzekrawaj wzdłuż na połówki.
  6. 6 Udekoruj tort po bokach połówkami szparagów i kiełkami.
  7. 7 Na koniec – posyp wierzch kolorowymi paskami marchewki, ogórka, kiełkami i rzeżuchą.
  8. 8 Jeszcze tylko szczypta pieprzu i sałatkowy tort gotowy.