Proste patenty na jajka

Jajka można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Właśnie dlatego są obowiązkowym produktem niemal w każdej kuchni. Jednak kiedy decydujemy się na przyrządzenie jajek na twardo do faszerowania, ich gotowanie i obieranie potrafi sprawić kłopot. Podpowiadamy, jak możesz sobie to ułatwić!


Poznaj kilka prostych patentów i korzystając z naszych inspiracji, przygotuj przepyszne jajka faszerowane na wielkanocny stół!

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?!

Z upływem czasu jajko wypełnia się powietrzem, dlatego aby ocenić jego świeżość, umieść je w naczyniu z wodą i obserwuj, jak się zachowa.

Jak sprawić, aby żółtko pozostało na środku jajka?

Przekrojone na pół lub pokrojone w plasterki, a tym bardziej jajko przeznaczone do faszerowania, zaprezentuje się znacznie lepiej, jeśli żółtko znajdzie się dokładnie na środku.

Jak gotować jajka, aby nie popękały?

Żeby jajka zachowały swój ładny kształt, nie można dopuścić do ich pęknięcia w trakcie gotowania i do wypłynięcia białka.

Ile czasu gotować jajko?

Kiedy wkładasz jajka do zimnej wody, czas ich przygotowania licz od momentu jej zagotowania się. Pamiętaj, że nawet jajka na twardo nie należy gotować zbyt długo, bo żółtko zacznie nabierać zielonego koloru.

Co zrobić, aby łatwo obrać jajko?

Obieranie jajek często bywa uciążliwe, a mocno przywierające skorupki w efekcie psują wygląd jajka. Pomyśl o tym zawczasu i skorzystaj z kilku prostych patentów, które ułatwią Ci obieranie!

Do garnka z gotującymi się jajkami dodaj kawałek cytryny. Dzięki temu skorupka łatwiej odejdzie od jajka.

Do wrzącej wody dosyp łyżeczkę sody oczyszczonej. Zapobiegnie ona pękaniu skorupek i sprawi, że zmiękną, przez co łatwiej je będzie zdjąć.

Przed włożeniem do garnka, ostrożnie nakłuj szerszy koniec jajka pinezką lub szpilką. Powstała dziurka ograniczy możliwość pęknięcia jajka w trakcie gotowania, a potem ułatwi jego obieranie.

Dodanie do gotujących się jajek soli również zapobiegnie pękaniu skorupek w trakcie gotowania oraz ułatwi ich odchodzenie po ugotowaniu.

Łyżka octu dodana do wody zapobiegnie wypływaniu białka w razie pęknięcia skorupki w trakcie gotowania. Dzięki temu zabiegowi razem ze skorupką nie oderwiesz fragmentów ściętego białka podczas obierania.

Po ugotowaniu od razu zanurz jajka w bardzo zimnej wodzie, najlepiej z kostkami lodu. Pozostaw je w niej aż do wystygnięcia. Potem obierzesz je zdecydowanie łatwiej.

Obierz jajka w wodzie. Obtłucz jajko, a następnie umieść je w naczyniu z wodą. Obieranie będzie wówczas znacznie łatwiejsze, a jednocześnie zapobiegniesz uszkodzeniom – powierzchnia jajka będzie równa i gładka.