SZPARAGOWE ABC…

JAK PRZYGOTOWAĆ SZPARAGI…

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Odkrój nierówne końce, a potem przygotuj szparagi, jak wolisz:

Szparagi w Garnku

w Garnku

Zagotuj wodę w wysokim garnku. Wstaw do niego szparagi – najlepiej pionowo, tak by ich główki wystawały nad powierzchnię. Gotuj około 8-10 minut. By pęczek się nie rozsypał, możesz szparagi związać sznurkiem.

Szparagi Na patelni

Na patelni

Szparagi smaż na rozgrzanym klarowanym maśle około 6 minut, aż będą rumiane, obracając co jakiś czas. Grubsze pędy możesz przekroić przed smażeniem wzdłuż na połówki.

Szparagi Na grillu

Na grillu

Szparagi skrop oliwą i ponadziewaj po kilka sztuk na patyczki do szaszłyków. Piecz bezpośrednio na ruszcie, około 15-20 minut. Możesz też skorzystać z aluminiowej tacki.

Szparagi W piekarniku

W piekarniku

Szparagi skrop oliwą i poukładaj na blasze wyłożonej papierem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 15-20 minut, obracając na drugą stronę w połowie pieczenia.

Szparagi Na surowo

Na surowo

Szparagi dokładnie umyj i pokrój na cienkie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Jeśli chcesz, przed pokrojeniem możesz je zblanszować, przelewając wrzątkiem, a następnie studząc w zimnej wodzie.