Grillowe ABC...

Krok 1

Wybór odpowiedniego grilla

Na rynku dostępne są różne rodzaje grillów. By zagwarantować sobie komfort, satysfakcję i najlepsze efekty za każdym razem – wybierz taki, który będzie najlepiej dopasowany do Twoich potrzeb! Warto na przykład zaopatrzyć się w model z pokrywą, która ochroni potrawy przed wysuszeniem, a dzięki utrzymaniu wysokiej temperatury – skróci czas ich przygotowywania. Jeśli planujesz przestawiać grilla – doskonale sprawdzi się model na kółkach, a jeśli planujesz zabierać go na pikniki poza domem – wybierz niewielki składany egzemplarz. Jeśli zaś zamierzasz grillować we własnym ogródku, warto zainwestować w duży, stabilny egzemplarz, który posłuży Ci wiele sezonów.

Krok 2

Wybór opału na grilla

Najważniejsze by opał, którego używasz, był suchy! Do wyboru masz węgiel drzewny lub brykiety. Drewno zostaw raczej na ognisko. Węgiel drzewny jest bardziej wydajny i wygodny w użyciu. Daje żar, a nie płomień, dlatego świetnie sprawdza się jako opał do grilla. Brykiety umożliwiają uzyskanie jednolitej warstwy żaru i stałej temperatury pieczenia. Dlatego to najlepszy wybór w przypadku potraw, wymagających długiego grillowania. Oprócz tego mniej pylą i nie brudzą.

Krok 3

Rozpalanie grilla

Jeśli używasz podpałki w płynie, najpierw ułóż węgiel lub brykiety, a następnie – polej niewielką ilością podpałki. Nigdy nie polewaj podpałką żarzącego się węgla! Jeśli korzystasz z podpałki stałej – umieść ją w kilku miejscach na grillu i obłóż kawałkami węgla lub brykietami. Bardzo dobrze sprawdzi się podpałka z wełny drzewnej. Jest ekologiczna i możepalić się nawet do 10 minut.

Krok 4

Właściwa temperatura

Najważniejsza zasada – nie grilluj nad ogniem, lecz nad żarem! To gorące powietrze, a nie płomień, ma podgrzewać potrawy na ruszcie. W przeciwnym wypadku będą spalone z wierzchu, a w środku surowe. Temperaturę dla różnych potraw reguluj poprzez zmianę poziomu zawieszenia rusztu nad żarem. Im niżej – tym cieplej.

Krok 5

Tacki lub folia aluminiowa

Bezpośrednio na ruszcie piecz tylko te potrawy, które wymagają krótkotrwałego opiekania – na przykład warzywa. W przypadku surowego mięsa konieczne są specjalne tacki lub folia aluminiowa. Zapobiegną nadmiernemu wysuszeniu potrawy oraz ściekaniu na węgiel tłuszczu, który przy spalaniu wydziela szkodliwe opary.

Krok 6

Przydatne triki

1. Dodaj grillowanym potrawom wyjątkowego aromatu, kładąc na żarzące się węgle gałązki rozmarynu lub tymianku, odrobinę wiśniowego drzewa lub gałązkę jabłoni.
2. Mięso zyska dodatkowy ziołowy aromat, jeśli zamiast silikonowego pędzelka, do smarowania mięsa marynatą, wykorzystasz gałązki rozmarynu lub tymianku.
3. Jeśli używasz świeżego rozmarynu, zachowaj łodyżki i wykorzystaj je jako patyczki do szaszłyków.

Udanego grillowania!